Add to Google Reader or HomepageAdd to My AOLSubscribe in NewsGator OnlineAdd to netvibesAdd to PageflakesSubscribe in Bloglines
gravatar

Facebook Kullanıcıları Dikkat!




İnternet korsanlarının son saldırısı.

İnternet korsanları, Facebook kullanıcılarını hedef aldıkları son saldırıda, yüzlerce şifre ele geçirdi.

Facebook sözcüsü Barry Schnitt, saldırıyı doğrularken, korsanların yol açtığı zararı gidermek için çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Sözcü, şifresi korsanların eline geçen hesapları iptal etmekte olduklarını kaydetti.

İnternet korsanları, Facebook şifrelerini ele geçirdikleri kişilerin hesabından, listedeki arkadaşlarına sahte postalar ve linkler gönderiyor. Bu yolla kullanıcıları Facebook ana sayfasına benzeyen sahte siteye yönlendiren korsanlar, burada adını ve şifresini yazan yeni kurbanların hesaplarını da ele geçiriyorlar.

DİKKAT EDİLECEK SİTELER

İnternet korsanlarının Facebook kullanıcılarını yönlendirdikleri başlıca üç sitenin, www.151.im, www.121.im ve www.123.im oldukları açıklandı

Facebook bu sitelere yönlendirilen tüm linkleri iptal ettiğini duyurdu. Facebook sözcüsü Schnitt, son saldırıyı düzenleyenlerin ele geçirdikleri yüzlerce e-posta adresini, daha sonra spam postalar için kullanmayı hedeflediklerini düşündüklerini söyledi.

İnternet korsanları geçen sene de benzer yöntemle Facebook kullanıcılarını hedef almış, daha sonra "Koobface" adı verilen virüsün yüzlerce bilgisayara bulaşmasına neden olmuşlardı.

gravatar

Facebook'taki Büyük Tehlike



Sakın dayınızı eklemeyin!

Banka hesaplarınızın boşalmasını istemiyorsanız bu yazıyı mutlaka okuyun. Kişisel bilgilerinizin hırsızların eline geçmesi an meselesi. Dayınıza şimdiden veda etseniz iyi olur.

Sosyal ağların en gözde ismi olan Facebook, beraberinde bazı tehlikeleri de getiriyor. Profilinizi doldururken verdiğiniz bilgiler, her ne kadar zararsız gibi görünse de, eksik olan verilerle birleştirildiğinde çok ciddi zararlar ortaya çıkabilir.

Shiftdelete.net'in haberine göre telefon üzerinden önemli işlerinizi halletmek için sizden istenen bilgiler arasında; adınız soyadınız, doğum tarihiniz ve doğum yeri gibi verilerin yanı sıra annenizin kızlık soyadı da soruluyor.

Tek Eksik: Anne Kızlık Soyadı!

İlk bilgiler herkes tarafından kolayca öğrenilebilir olsa da annenin kızlı soyadı, herkes tarafından bilinmeyen bir bilgi olduğundan dolayı kimlik doğrulama sırasında güvenliğiniz de sağlanmış oluyor.

Oysa, bu bilgiye Facebook üzerinden ulaşmak çok kolay. Annenizin kızlık soyadı, dayınızın şu andaki soyadı olduğundan dolayı, korsanların veya kötü amaçlı kişilerin bu bilgiye ulaşması da oldukça kolay oluyor.

Dayıya Elveda Zamanı

O nedenle dayınızı Facebook'tan silmenin veya bunu yapamıyorsanız da en azından yakınlık derecenizi belirtmemenizi ve resmi işlemler için telefonda sizden istenen bilgileri profil alanından kaldırmanızı öneriyoruz.

gravatar

Facebook'tan Tartışılacak Karar!




Sosyal paylaşım sitesi Facebook, kullanıcılarının kişisel bilgilerini satarak para kazanmaya hazırlanıyor.

Kullanıcı sayısı 150 milyonu geçen sosyal paylaşım sitesi Facebook, bu kitleyi paraya dönüştürmeye hazırlanıyor. İsveçli haftalık bilimsel gazete Metro Teknik'in bu haftaki sayısında konu derinlemesine ele alınırken, Facebook'un yakında kullanıcılarının bilgilerini uluslar arası büyük şirketlere pazarlayarak, bu potansiyeli paraya dönüştürmeyi düşündüğünü kaydetti.

Sunday Telegraph isimli gazeteye dayandırılan bir haberde; Facebook'un kurucularından Mark Zuckerberg ve kız kardeşi Randi'nin, kullanıcı bilgilerini satma projesini büyük şirketlere açtığı ve onlardan olumlu tepkiler aldığı ifade edildi. Pazarlanan projenin işleyişi ise şöyle olacak: Büyük şirketler Facebook'tan kendi ürünlerini tanıtmak için kitle grupları seçecek ve Facebook onlar için araştırmalar yapacak. Pazarlamanın daha hangi boyutlarda olacağı ve bilgilerin daha nasıl pazarlanacağı konusunda ise net bir bilgi verilmedi. Bu tür haberlerin duyulması ise Facebook kullanıcısı İsveçli bazı gençlerin tepkisine yol açtı.

Sürekli olarak yeni insanların siteye üye olması ve hafıza konusunda maliyet artarken, son günlerde Facebook'un büyük bir mali kriz içinde olduğu yazılan haberde, sadece 2008 yılında 30 milyon Dolar hafıza alanı satın alındığı bilgisine yer verildi. Bu alanın bile hızla tükendiği ve buna sebebin ise kullanıcılarca yüklenen fotoğraf ve videoların hacmi olduğu belirtildi. Ayrıca Facebook'un aylık 1 milyon Dolarlık elektrik faturasının olduğu yazılan haberde, Facebook'un bu maliyetleri kullanıcılar üzerinden karşılamayı düşündüğü belirtildi.

gravatar

Facebook Tam 'Ajan'lık



Sayfalardaki kişisel bilgiler istihbarat örgütlerinden dolandırıcılara kadar herkesin ilgisini çekiyor..


Fenomen arkadaşlık sitesi facebook, TÜBİTAK’ın bile gündeminde! Site hakkında araştırma yapan Emre Mineoğlu, sonuçları TÜBİTAK’ın Bilim ve Teknik dergisinde anlattı:

BAŞKASI SÖYLESE PARANOYA NEDENİ: İstihbarat örgütlerinde size ait bir dosyanın bulunduğunu söylemiş olsalardı... Ve o dosyada birçok resminizle beraber hangi okullara gittiğiniz, hangi işlerde çalıştığınız ve çalışmakta olduğunuz, kimlerle arkadaşlık ettiğiniz, nerelere gittiğiniz, resimlerle belgelenmiş olsaydı... Panikle ne yapacağınızı şaşıracağınıza kuşku yok. Ancak şu anda internetin sunduğu nimetlerin sonuncusu olan

‘facebook.com’ adlı sitede, kendi rızasıyla yapan yaklaşık 48 milyon kişi var.

1 MİLYON TÜRK KULLANICI VAR: facebook bize gösteriyor ki; toplumsal anlamda aidiyet ve gizlilik olguları yeniden tanımlanıyor. İnternette yaşanan hızlı gelişmeler, toplumsal değişim ve dönüşümün gelecekte nasıl yaşanacağı hakkında ipuçları verir nitelikte. Facebook, aynı zamanda sosyal bilimciler için de devasa bir laboratuvar. 1 milyon Türk kullanıcı sayısıyla ülkemizde de çok ciddi bir kullanıcı potansiyeli oluşturuyor.

Dikkat! Arkadaşınızı da yakmayın!

TÜRKİYE Bilişim Derneği (TBD) Yönetim Kurulu Üyesi avukat Mehmet Ali Köksal, Bilim ve Teknik dergisinin yayımladığı haber sonrası merak edilen konuları aydınlattı:

BİR ANDA SORGUYA: İnsan ilişkilerinde kimin kiminle nereden tanışık olduğu istihbarat birimlerinin en çok merak ettiği konulardan. Kullanıcılar, facebook sayesinde bu ilişkileri herkese açıyor. Yıllardır görüşemediğimiz arkadaşlarımızı bu sistem sayesinde bulmak güzel. Fakat o kişinin hatası ya da sevabı yüzünden sorgulanmak, ilginiz olmayan olaylara resmi makamlar ya da basın karşısında adınızın karışması güzel olmasa gerek.

TİCARİ BİLGİLER, BÜYÜK ŞİRKETLERDE: Bu bilgilerin pazarlayacağından bahsediliyor. Verilen bilgiler kullanıcıya reklam olarak dönecek.

KOŞULLARINI KABUL EDİYORSUNUZ: Maalesef tüm uyarılara rağmen TBMM’den kişisel bilgilerin korunması ve gizliliği konusuda beklenen tasarı çalışması tamamlanıp yasalaşmadı. Ayrıca hâlâ Türk Ceza Kanunu’nun 135’inci maddesinde kişisel verilerin kaydedilmesine ilişkin bir düzenleme var. Ancak bu düzenleme yeterli değil. facebook olayına da uygulanması mümkün değil. Çünkü, siteye girebilmek için facebook’un anlaşmasını kabul etmeniz gerekiyor.

Kredi kartı numaranızı küçük hileyle kapabilirler

BİLİŞİM suçları konusunda çalışmalar yapan Başkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Çığır İlbaş, facebook’un nasıl güvenli kullanılacağını özetledi:

GÜVENLİK ayarlarının (privacy) kullanıcı tarafından değiştirilmemesi durumunda, her türlü bilginizi başkaları görüyor. Bilgiler arasında e- posta, işyeri bilgileri, doğum tarihi, politik görüş ve kadınların kızlık soyadı da bulunuyor.

AYARLARI gizliliği yapılandırılmış olsa da, phishing (sahte e-postalarla kredi kartı numarası sorarak dolandırma yöntemi) saldırıları olabilir...

KULLANICI hesabıyla ilgili bildirimler e-posta’yla yapılıyor. facebook’un ana sayfasının kopyasının yapılması yöntemiyle e-postadan açılan linkle girilen kullanıcı adı ve şifre bilgileri 3’üncü şahısların eline geçebiliyor. Linkler yerine her zaman ana sayfadan giriş yapmayı tercih edin.

Özel mesaj atmayı tercih edin

Güvenlik için mutlaka yapmanız gerekenler şöyle:

# GÜVENLİK ayarlarını kimsenin göremeyeceği şekilde yapın.

# DUVAR yazıları yerine özel mesajlar gönderin.

# GÜVENLİK ayarları doğru yapılandırılmış olsa da kişisel kritik bilgilerin sayfaya eklenmemesine dikkat edin.

# MİNİ feed ve news feed’te, bilgi ve durum değişikliğinin görüntülenmemesi için gerekli ayarları yapın.

# BAŞKALARININ sizin ne kadar facebook’u kullandığınızı görmesini istemiyorsanız, mutlaka ‘News feed and mini feed’e girip ‘show times in my mini feed’ seçeneğini iptal edin.

gravatar

Facebook'tan Çocuklarınızı Uzak Tutun



Türkiye ağında ‘Kameralı seks isteyenler, deneyenler, yapanlar’, ‘Seks istiyorum’, ‘Evliyim ama uygunum’; ‘İsterik kadınlar, aradığınız burada’ çağrısı yapılan ‘Dul kadınlar’ gibi pek çok grup var. Türkiye ağı üyelerince açılan ‘İtiraf, seks, cinsel erotik itiraf’, ‘Seks tutkunları’ isimli iki grup için tek bir şey söylenebilir: “Ne yapın edin çocuklarınızı bunlardan uzak tutun!” Buraya, grup seks sırasında çekilmiş hard porno sınırlarını zorlayan fotoğraflar eklenmiş.

Yetkililer uyardı: Facebook'tan çocuklarınızı uzak tutun.

gravatar

Facebook Türkiye'de İlk 5'e Girdi



Facebook’a üye Türklerin sayısı 860 bine ulaştı. Tüm dünyada 51 milyon üyesi olan sitede Türkiye, kullanıcı sayısıyla ilk beşe girdi.

Türkler, internette bir salgın gibi yayılan Facebook’u sevdi. Facebook son bir ayda Türkiye’deki üye sayısını, üç katına çıkardı. 275 bin civarındaki üye sayısı bugün 860 bini buldu.

Haberin devamı

En çok Facebook üyesi bulunan ülkeler listesinde ABD, Kanada ve İngiltere ortalama 7’şer milyon kişiyle ilk üçte yer alırken, Türkiye 1 milyon kullanıcılı Avustralya’nın ardından beşinci sırada yer aldı.

gravatar

Düşmanınız Facebook’ta sizi arıyor olabilir




Facebook, MySpace ve Friends Reunited gibi sosyal ağ sitelerine üye olanların, kişisel bilgilerini yayınladıkları için, tehlikelere maruz kalabilecekleri bildirildi.

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, bu sitelere girenlerin yüzde 39’u eski düşmanlarını arıyor.

Hükümetin yaptırdığı araştırmaya göre, İngiltere’de bu tür sitelere üye olan 10 milyon 800 bin kişinin yüzde 25’i, profillerine doğum tarihi gibi ayrıntılı bilgileri koyuyor.

18-24 yaş arasındakilerin yüzde 34’ü, kendilerini bu yolla riske sokuyor.

Bu sitelere üye olan 2 bin yetişkinin yüzde 29’u eski sevgililerini aradıklarını itiraf etti.

Üyelerin yüzde 13’ü, başkalarının fotoğraflarını ya da bilgilerini kendi rızaları dışında siteye koyuyor.

Yetkililer uyarıyor: Sadece adınız, soyadınız, doğum tarihiniz ve nerede yaşadığınız, birilerinin adınıza kredi kartı düzenlemesi için yeterli.

gravatar

Kovulma Sebebi: Facebook



Son 2 ayda yaklaşık 2000 çalışan Facebook yüzünden işinden oldu..

Son aylarda oldukça popülerleşen Facebook ve türevindeki sosyalleşme sitelerinin iş yerinde kullanımlarına kısıtlamalar getiriliyor. Dünya genelinde şirketler son 2 ayda yaklaşık 2000 çalışanını Facebook yüzünden kovdu. Ünlü site, çalışanların arkadaşlarıyla sohbet ettikleri ve ya bazı durumlarda bayan iş arkadaşlarına sarkıntılık etmeleri sebebiyle yasaklanmaya başladı.

gravatar

Facebook Tehlike Saçıyor



Günümüzün çılgınlığı Facebook'a dikkat. Bu site başa öyle işler açıyor ki...

MySpace ve Facebook gibi internet sitelerinin, bu sitelere üye olan kullanıcıların kişisel güvenlikleri açısından risk doğurduğu bildirildi.

İngiltere'de "Get safe online" kampanyası için yapılan bir hükümet araştırmasında, İngiltere'de bu sitelerin üyesi olan 10.8 milyon kişiden dörtte birinin "profillerinde" doğum tarihleri veya iletişim adresleri gibi önemli bilgilerini açıkladıkları belirtildi.

Araştırmada, 18-24 yaşlarındaki kullanıcıların yüzde 34'ünün verdiği bilgilerin, suç işlemek amacıyla kullanılmaya elverişli olduğu ortaya çıktı.

Araştırma, bu sitelere üye olanların yüzde 15'inin kişisel bilgilerini gizlemek için hiçbir imkanı kullanmadıkları, yüzde 24'ünün ise tüm sitelerde aynı şifreyi kullandığını ortaya koydu.

Bu kampanyayı yöneten Tony Neate, bu bilgilerden bazılarının zararsız olsa bile, suçlular ve her türlü dolandırıcılık için zengin bir materyal sağladığını kaydederek, "Doğum tarihiniz ve yaşadığınız yer, birinin isminize banka kartı alması için yeterlidir. İnsanların büyük çoğunluğu bu bilgileri gerçek yaşamda tanımadıkları birine vermeyecek olmalarına karşın, bu bilgileri, herkesin görebileceği internet ortamında rahatlıkla gösteriyorlar" dedi.

Bu internet sitelerini kullananların yüzde 29'luk kesimin eski sevgilileriyle ilgili bilgi edinmek için arama verdikleri, bu oranın 25-34 yaş arasındaki insanlarda yüzde 39'a kadar çıktığı ifade edilirken, üçte birlik bir kesimin, patronları, iş arkadaşları veya iş başvurusu yapanlar hakkında bilgi edinmek amacıyla arama verdikleri belirtildi.

A.A.

gravatar

Facebook Tarihi Geçmişi

Kuruluş: Cambridge, Massachusetts (2004)

Yer: 156 University Ave Palo Alto, Kaliforniya, ABD

Önemli şahıslar: Mark Zuckerberg, CEO Sheryl Sandberg, COO Matt Cohler, CFO

Alan: İnternet

Ürün; Arama, Bilişim, Teknoloji

Gelir; $300 Milyon USD (2008)

Çalışan sayısı; 700 (Kasım 2008)

Web sitesi: facebook.com

gravatar

Facebook'un Site Özellikleri



Fotoğraflar
Fotoğraflar uygulaması ile kullanıcılar kendi aralarında resimlerini, kendilerini ve arkadaşlarını da üzerine etiketleyerek sunabilmektedir. Bazı gizlilik sorunları nedeniyle facebook, resimlerin gösterilmeleri üzerine limitasyon özellikleri koymuştur. Ağustos 2007 itibarıyla; facebook'da 1.7 milyar resim bulunmaktadır, bu da kişi başı 44 resme eşittir.

Armağanlar
Armağanlar, facebook'un Şubat 2007 tarihinde yaptığı bir uygulamadır. Kullanıcılar birbirlerine küçük ikonlardan oluşan hediyeler gönderebilmektedir. Bu ikonlar Apple tasarımcısı Susan Kare tarafından tasarlanmaktadır, ve kullanıcılar bu hediyeleri gizli ya da açıkça vermektedir. Kullanıcılar isterse "hediyeler" kutusunu profillerinde de gösterebilir. Kullanıcılar hesaplarının açılmasıyla ücretsiz bir hediye verme hakkına sahiptir; bundan sonraki hediyeler ise 1 dolar ile ücretlendirilmektedir. Hediyelerin %50'si sevgililer gününde verilmektedir.

Bunun yanı sıra, Zachary Allia tarafından geliştirilen "Free Gifts" uygulaması gibi uygulamalarla, ücretsiz olarak da hediye gönderilebilmektedir

Pazar Yeri
Mayıs 2007 itibarıyla; Facebook Marketplace (Facebook Pazar Yeri) uygulamasıyla; satılık eşyalar, kiralık/satılık ev, işler ve diğerleri olmak üzere bir market ortamı yaratmış ve burada kullanıcıların birbirleriyle alışveriş yapmasını sağlamıştır. Bu hizmetleri ücretsizdir.

Dürtmeler
Pokes (Dürtmeler) uygulaması ile bir kullanıcının diğer bir kullanıcıyı dürterek diyalog kurmasını sağlamaktadır. Bazen bu merhaba anlamına gelse de, aynı işi yapan X Me ve SuperPoke gibi facebook uygulamaları da bulunmaktadır. Bu uygulamalar, dürtme işlemini değişik varyasyonlarda yapılmasını sağlamaktadır.

Etkinlikler
Etkinlikler uygulaması ise; kullanıcıların arkadaşlarını belli buluşma, parti ve toplantılara çağırması için kullanılmaktadır. Her kullanıcı, ücretsiz olarak, bu tip etkinlikleri, için bir etkinlik sayfası oluşturabilir ve diğer kullanıcılar da bu etkinlikler için RSVP'lerini bildirebilirler

Video
Facebook'un video uygulaması ise; kullanıcıların birbirlerine YouTube ve benzeri sitelerdeki videoları göndermelerinin yanı sıra; özel mesajlar da dahil olmak üzere video kamerasıyla görüntü kaydederek bunu mesaj olarak göndermesini sağlamıştır.

Uygulamalar
24 Mayıs 2007 itibarıyla; Facebook, Facebook Platform adını verdiği altyapısı ile geliştiricilerin Facebook ile etkileşimli uygulamalar yaratmasına olanak sağlamıştır. Uygulamalar, Facebook API ile kolayca geliştirilebilir. 11 Ekim 2007 itibarıyla, facebook'da 5500 üzerinde uygulama mevcuttur.

Yabancı Dil Seçeneği
Gökhan Çeliker tarafından Kasım 2007'de hazırlanan bir Mozilla Firefox eklentisiyle, İngilizce dışındaki ilk kullanım dili Türkçe olmuştur.[4] Daha sonra Çeviriler Uygulaması ile Türkçe dil seçeneği ekleneceği açıklanmıştır. 21 Ağustos 2008 tarihinden itibaren resmi olarak Türkçe görüntülenmektedir.

30 Ağustos tarihinden itibaren Çeviriler Uygulaması ile mevcut olan diğer diller Almanca, Çekçe, Basitleştirilmiş Çince, Geleneksel Çince, Hong Kong Çincesi, Danca, Fince, Fransızca, Galce, Hollandaca, İspanyolca, İsveççe, İtalyanca, Japonca, Katalanca, Korece, Lehçe, Bokmål Norveççesi, Brezilya Portekizcesi, Türkçe ve Rusça.

Ayrıca her sene 19 Eylül'de kutlanan "Uluslararası Korsan Gibi Konuş Günü"'nü kutlamak için 19 Eylül 2008'de Korsan İngilizcesi seçeneği de mevcut oldu.

9 Ekim 2008'de beta halinde Galiçyaca, Macarca, Nyorsk Norveççesi, Rumence, Slovence ve Tayca sürümleri mevcut oldu.

gravatar

Facebook'a Hoş Geldin! | Facebook




Facebook, insanların arkadaşlarıyla iletişim kurmasını ve bilgi alış verişi yapmasını amaçlayan bir sosyal web sitesidir. 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 sınıfı öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan facebook, öncelikle Harvard öğrencileri için kurulmuştu. Daha sonra Boston civarındaki okulları da içine kapsayan facebook, iki ay içerisindeki Ivy Ligi okullarının tamamını kapsadı. İlk sene içerisinde de; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm okullar facebook'da mevcuttu. Üyeler önceleri sadece söz konusu okulun e-mail adresiyle (.edu, .ac.uk, vb.) üye olabiliyordu. Daha sonrasında da ağ içine liseler ve bazı büyük şirketler de katıldı. 11 Eylül 2006 tarihinde ise facebook tüm e-mail adreslerine, bazı yaş sınırlandırmalarıyla açıldı. Kullanıcılar diledikleri ağlara; liseleri, çalışma yerleri ya da yaşadığı yerler itibarıyla katılım gösterebilmektedirler.

Temmuz 2007 itibariyla, 34 milyon kullanıcısıyla dünyanın en büyük üniversite tabanlı kullanıcılarına sahip oldu.

Alexa istatistiklerine göre facebook 20 Ekim 2007 itibariyla; Dünya'nın en fazla ziyaret edilen 7'inci sitesidir. Bunun yanı sıra; Kanada, Güney Afrika ve Norveç'in en fazla ziyaret edilen sitesi; İngiltere ve İsveç'in 2. en fazla ziyaret edilen sitesi, Mısır ve Panama'nın 3., Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Türkiye'nin de 5. en fazla ziyaret edilen sitesidir. Aynı zamanda Türkçe, Facebook'da İngilizce dışında en çok kullanılan dildir.

Facebook ismini "paper facebooks"'dan alır. Bu form A.B.D. üniversitelerinde okulların öğrencilerine, öğretmenlere ve çalışanlara doldurduğu onları tanıtan bir formdur.

Şu anda 175 milyondan fazla üyesi bulunmaktadır